Helmikuun menestyjä

Petri Ruutu

Kun WHO tai Euroopan tautikeskus tarvitsee arviointia jäsenmaansa tartuntatautien torjunnan tilasta ja suosituksia sen kehittämiseksi, epidemiologi Petri Ruudun asiantuntemus ja kokemus ovat kovaa valuuttaa.  

petri ruutu, 71, laulava epidemiologi

"Suomalainen tavoitteellisuus on hyve kansainvälisillä kentillä"

Ilman Ylioppilaskunnan Laulajien vierailua USA:ssa vuonna 1969 Petri Ruudun kuva maailman tartuntataudeista saattaisi olla jotain muuta kuin mitä se on tänään. Tuolloin hän tapasi filippiiniläisen kuorolaisen, josta tuli hänen vaimonsa. Samalla Petrin elämässä alkoi yhä jatkuva aktiivinen kansainvälinen ura huippuasiantuntijaksi.  

Tampereella vuonna 1945 syntyneen Petri Ruudun lapsuus kului kannustavassa ja tiiviissä yhteisössä Pyhäjärven rannalla. Petri, kuten hänen kolme veljeäänkin saivat vanhemmiltaan erinomaiset eväät maailmaan. Vanhempien kunnia-asiana oli antaa pojille valmiudet kansainvälistymiseen. Tästä on osoituksena vanhempien järjestämät ”pakolliset” kesäaikaiset kieliopinnot Ruotsissa, Englannissa ja Saksassa. Petri muistuttaa hauskana yksityiskohtana, että Englannin kesänä hän oppi myös lypsämään ja ajamaan traktoria.

Myös musiikki leimasi sittemmin Tampereelta Poriin muuttaneen perheen eloa. Porin lyseon ja ylioppilastutkinnon jälkeen Petri muutti Helsinkiin. – Minusta olisi voinut tulla insinöörikin, mutta veljen vaikutuksesta lääketiede voitti varhain ammatin valinnassa. Opiskeluaikana oivalsin, että elämässä pitää olla muutakin kuin oppia ikä kaikki. Siksi heittäydyin kunnolla musiikin maailmaan ja Ylioppilaskunnan Laulajiin. Kuoron USA:n matkalla tapasin sitten nykyisen vaimoni.  

Elämä filippiiniläisen pianistin ja laulajan Teresitan rinnalla antoi Petri Ruudun kansainväliselle uralle vauhdikkaan lähdön. Naimisiin Teresita ja Petri menivät vuonna 1972. Näin syntyneen Filippiinien yhteyden ansiosta erikoistuminen infektiosairauksiin ja erityisesti trooppisiin tauteihin oli kuin annettu tehtävä. Perhe asui 1980-luvun alussa Filippiineillä, jossa Petri käynnisti paikallisen tutkimuslaitoksen Research Institute for Tropical Medicinen ja Suomen Kansanterveyslaitoksen kanssa kehitysmaiden lasten keuhkokuumeen aiheuttajiin, epidemiologiaan, diagnostisiin menetelmiin ja rokottamalla ehkäisyyn kohdistuneen 25 vuotta jatkuneen tutkimusyhteistyön. Siihen liittyivät myöhemmin vielä tutkimusryhmät Australiasta ja USA:sta.  Tutkimuksen tulokset muuttivat käytäntöjä erityisesti kehitysmaiden rokotusohjelmissa. – Tuo Filippiineillä 1980-luvulla vietetty aika oli elämässäni ratkaiseva jakso. Se vaikutti arvomaailmaani ja tunsin, että voin olla hyödyksi juuri siinä, mitä haluan intohimoisesti tehdä.  

Petri on niin työuransa aikana kuin jäätyään vuonna 2013 eläkkeelle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (aiemmin Kansanterveyslaitos) tehtävistä antanut vahvan suomalaisen panoksen kansainväliseen tartuntatautien tutkimukseen. Hänen uransa on ollut monipuolinen laboratoriotyöstä kliiniseen lääkärintyöhön, kansallisten ja kansainvälisten tartuntatautien seurantajärjestelmien ja niiden arvioinnin kehittämiseen ja tutkimustoimintaan – myös ulkomailla.  

Eläkeiän lähestyessä Petri sai kyselyjä kansainvälisiin tehtäviin. Eläköitymisen jälkeen häntä ovat työllistäneet muiden muassa Euroopan tautikeskus Tukholmassa ja Maailman terveysjärjestö WHO, joille hän on arvioinut eri maiden tartuntatautien seuranta- ja torjuntajärjestelmiä.  

Petri Ruutu on aina halunnut elää terveellisesti ja nauttinut liikunnasta. Hän on kollegoidensa keskuudessa kuuluisa useista eri tavoista käydä töissä. Kodin ja työpaikan väli on sujunut hölkäten, rullaluistellen, skikeillen, pyöräillen ja kävellen. Ja todistetusti useina talvina THL:ssa työskennellessä myös hiihtäen. Nyt eläkkeellä aikaa löytyy uudelleen myös kuorolauluun.  

Suomalaisia Petri Ruutu kannustaa terveellisten elintapojen omaksumisen ohella avaamaan rohkeasti ovia ulkomaille. Suomalaisuudessa on ominaisuuksia, jotka antavat hänen mielestään hyvän pohjan kansainvälistymiselle. – Suomalaiset perushyveet ovat vahva työmoraali, tahto tehdä asioita hyvin ja loppuun saakka, sekä pyrkimys pysyä asialinjalla kulttuurierot huomioon ottaen. Suomalaista tavoitteellisuutta arvostetaan maailmalla.  

Tiesitkö että

Petrin lukemisennätys yhtenä kesäisenä päivänä Tampereen kirjastossa oli kuusi nuorisokirjaa peräperää

Tulevaisuuden kansainväliset menestyjät löytyvät pk-yrityksistä

Suomen elinkeinoelämä läpikäy ennennäkemätöntä rakennemuutosta. Suuret yritykset painivat alati kovenevassa kisassa globaaleilla peliareenoilla. Samalla Suomeen on syntynyt dynaamisten startup-yrittäjien sukupolvi joka sekä kyseenalaistaa perinteisiä arvoja arroganttiudellaan että herättää ihailua rohkeudellaan uudistaa meikäläistä yritysekosysteemiä. 

Julkaistu 09.02.2017

Suomen opiskelijat ovat huippuosaajia

Opiskelijat vievät suomalaista osaamista maailmalle ja haluavat olla rakentamassa satavuotiaasta Suomesta entistä menestyvämpää ja kansainvälisempää maata.

Julkaistu 06.02.2017