Heinäkuu

Matti Salminen, 72

Sen lisäksi, että Matti Salminen on tunnettu oopperan maailmassa, hän on rohkeasti rikkonut rajoja esiintymällä myös kevyen musiikin estradeilla. 

 Matti Salminen, 72, oopperalaulaja:  

Täysillä eteenpäin, näyttämölle ei laahustella! 

Otsikossa yhdistyvät Matti Salmisen motto ja oopperalaulaja Kim Borgin hänelle vuosia sitten antama ohje. Kun johonkin ryhtyy, se pitää ottaa vakavasti ja toteuttaa määrätietoisesti. Salminen, jos kuka, on elävä esimerkki menestyksekkäästä oman osaamisen hyödyntämisestä.  

Harva suomalainen on saanut kokea 50 kansainvälisen menestyksen vuotta, kuten basso Matti Salminen Suomen Turusta. Hän uskoo vankasti, että kotimaasta löytyy tulevaisuudessa yhä enemmän menestyjiä, kunhan usko omaan tekemiseen ja - tietysti - lahjakkuus sekä osaaminen ovat kohdallaan. Tämä ei Matin mukaan koske pelkästään taiteilijoita.  

Seriositeetti yhdistettynä lahjakkuuteen, voimakkaaseen tahtoon ja koettuun menestykseen antaa vankan pohjan oopperalaulaja Matti Salmisen sanoille aiheesta kuin aiheesta. Sanattomaksi mies ei jää. Laaja yleissivistys ja veitsenterävät mielipiteet pitävät kuulijan hereillä. Vain ehtymätön nimien tulva vuosien varrelta tuntuu ajoittain puuduttavalta. Matti haluaa antaa tunnustuksen niille lukemattomille ihmisille, jotka ovat kannustaneet ja tukeneet häntä urallaan.  

Matti Salmisen 50-vuotinen ura on dokumentoitu kahteen elämänkertaan ja lukuisiin artikkeleihin. Kaari hakee vertaistaan. Hänen areenoinaan ovat olleet muun muassa Bayreuth ja muut saksalaiset isot talot, Lontoon Covent Garden, Milanon La Scala, New Yorkin Metropolitan ja Zürichin ooppera Sveitsissä. Loistava luettelo puusepän koulutuksen saaneelle turkulaisen työläisperheen pojalle, joka aloitti korkeimpana mahdollisena poikasopraanona ja päätyi bassoksi.  

Matin tie vei muutaman kotimaan vuoden jälkeen Kölniin ja Berliiniin, mutta Zurichistä tuli pian uusi kotikaupunki. Maailman estradeja kiertävän taiteilijan kannalta Zurich oli sopivasti kaiken keskellä. Kuluvan vuoden lopussa hän ja puolisonsa Arja Rinne muuttavat kuitenkin takaisin Suomeen. Ympyrä sulkeutuu. Mattia tuntevat epäilevät kuitenkin, että keikkaa ulkomaille yhä pukkaa tulevina vuosina, koska ”kuningasbasson” ääni on vielä hyvässä kunnossa.  

Matti Salmisen musiikillinen maailma on lavea. Maailman eturivin oopperalaulaja ei kaihda kevyttäkään musiikkia. Erityisesti tangot ovat olleet Matin toisen minän, iskelmälaulaja Esa Pasan mieleen. Bändikavereiden Turun aikoina keksimä nimi toimii edelleen iskelmäkeikoilla, joilla Matti edelleen harvakseltaan käy.  

Hyvä koulutustaso ja suomalainen luonteenlaatu antavat hyvän pohjan menestymiselle kotimaan ulkopuolella. Matti Salminen pitää arvossa suomalaista yhteenkuuluvuutta, joka ilmenee muun muassa apuna ja kannustuksena uraansa ulkomailla aloitteleville.  

Matin ohje elämänsä suuntaa etsiville nuorille on selvä. Kaiken pohjana on oltava ”totaalinen rehellisyys”. Hänen mukaansa itsensä huijaaminen on vaarallista. Jos haluaa menestystä, on lisäksi uskottava itseensä. Paikalleen ei saa jäädä, vaan Matin sanoin: ”Eteenpäin täysillä!”

Tiesitkö että

Matin matalaa ääntään kuvaillaan sointuvaksi ja samalla suureksi, maankamaraa mäyhiväksi, mutta myäs korkeuksiin ulottuvaksi.

Matin matalaa ääntään kuvaillaan sointuvaksi ja samalla suureksi, maankamaraa mäyhiväksi, mutta myäs korkeuksiin ulottuvaksi.

Matin syntymäkoti sijaitsi Stålarminkadulla Turussa.

Matti Salminen arvostaa laadukkaita kevyen musiikin taiteilijoita.