Marraskuu

Joy Wolfram, 28

Helsinkiläislähtöinen nanolääketieteen tohtori Joy Wolfram on noussut maailman 10 lupaavimman nuoren tutkijan listalle Yhdysvalloissa.

  JOY WOLFRAM, 28, SYÖPÄTUTKIJA

 Nuori suomalainen tutkija haluaa kehittää parannuskeinon syöpään nanoteknologian avulla  

Joy Wolfram on suomalainen tutkija, jota ei kuitenkaan Suomessa vielä laajasti tunneta. Menestystä ja mainetta hän on silti ehtinyt keräämään maailmalla omalla syöpätutkimuksen alallaan jo hyvän tovin. Joy on 28-vuotias Helsingissä syntynyt suomenruotsalainen, jonka Amgen Scholars Ten to Watch on valinnut kymmenen maailman lupaavimman tutkijan joukkoon. Hän on perustanut oman tutkimusryhmän Mayo Clinicille, vaikuttanut kolmella eri mantereella ja haluaa parantaa syövän.  

Jo lapsena Wolfram oli kiinnostunut tieteestä ja tutkimuksesta. 7-vuotiaana hän pyysi vanhemmiltaan mikroskoopin lahjaksi ja 11-vuotiaana eläinlääkäriltä tutkimustarvikkeita, jotta voisi viljellä bakteereita kotonaan. Ensimmäisten tutkimusten tuloksena todettiin, että kodin jääkaappi kaipasi kipeästi siivousta, vaikka se ulkoisesti näytti puhtaalta.  

Nuorena aikuisena Wolfram aloitti biologian opinnot Helsingin yliopistolla, josta valmistui myöhemmin myös filosofian maisteriksi. Jo opintojensa alkuvaiheessa hän päätyi tekemään tutkimusta professorinsa rohkaisemana. Nuori Wolfram matkasi Ruotsin Karoliiniseen Instituuttiin tekemään syöpätutkimusta ja löysi samalla intohimonsa tieteellistä tutkimusta kohtaan. Maisteriopintojensa aikana hän päätti hypätä jo pidemmälle ja jatkaa syöpätutkimusta Kanadassa. Vaahteralehtien maassa Wolfram löysi itsensä kuitenkin turhautumasta siihen, kuinka pienin ja vähäisin askelin syöpätutkimus tuntui etenevän ja päätti haluta tehdä jotakin asian eteen.  

Wolfram on aina haaveillut suuresti ja uskaltanut tehdä isojakin päätöksiä saavuttaakseen unelmansa. Matkalla kohti kansainvälistä menestystä häntä on auttanut kaksi asiaa:  

”Ensinnäkin kirjaan konkreettisesti ylös kaikki tavoitteeni ja asetan uuden, kun joku vanhoista on saavutettu. Toisekseen uskon vahvasti verkostoitumisen voimaan menestystekijänä. Olen kiertänyt konferensseja, esitellyt itseni rohkeasti kaikille tuntemattomille ihmisille ja kertonut avoimesti tutkimukseeni liittyvistä ongelmista ja siitä, mikä minua inspiroi ja kiehtoo työssäni tutkijana”, Wolfram kertoo.  

Näin on vuosien varrella syntynyt verkosto, joka on ollut auttamassa ja mahdollistamassa tämän nuoren tutkijan nousujohteista uraa aina Suomesta Ruotsiin ja Amerikasta Kiinaan asti.  

Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta vuonna 2010, Wolfram suuntasi Yhdysvaltoihin. Tarkemmin sanottuna USA Texas Medical Centeriin, jota pidetään maailman suurimpana lääketieteen keskuksena ja jossa nanoteknologian osaaminen oli jo tuolloin korkealla tasolla. Nanoteknologiasta Wolfram kiinnostui, koska uskoi sen olevan seuraava iso juttu tieteen parissa. Suomi ja suomalaisuus olivat tässä kohtaa hyödyksi, koska nuori Wolfram onnistui saamaan rahoitusta myös Suomesta, mikä mahdollisti työskentelyn rapakon takana tämän uuden, nousevan tutkimusmuodon parissa.  

Texasissa nuori syöpätutkija päätti laittaa täytäntöön haaveistaan seuraavan: Hän halusi väitellä nanolääketieteen tohtoriksi. Texasissa ykköseksi rankattu Methodist –sairaala, missä Wolfram työskenteli ei ole yliopisto, mutta sinnikkyytensä ansiosta Wolfram sai mahdollisuuden tehdä väitöstyönsä yhdessä sairaalan yhteistyökumppani-yliopistoista. Vaihtoehtoja oli monia ja Wolfram päätti kurottaa jälleen pidemmälle. Hän suuntasi kolmannelle mantereelleen, aina Kiinaan asti. Kiina tunnetaan nanolääketieteen edelläkävijänä. Siellä hän suoritti nanolääketieteen pakolliset kurssit alle vuodessa, jonka jälkeen hän palasi Yhdysvaltoihin tutkimaan ja väittelemään.  

Nyt Wolfram on asettunut Floridaan. Kun väitöstyö tuli valmiiksi, seuraava unelma odotti jo toteuttamistaan. Wolfram alkoi etsiä mahdollisuuksia perustaa oma tutkimusryhmä. Valtava Mayo Clinic, joka on vuodesta toiseen USA:n arvostetuin ja korkeimmaksi rankattu sairaalaa, vaikutti hyvältä paikalta ryhmän perustamiselle. Siellä Wolframin arvostama potilaskeskeisyys on tutkimuksen keskiössä.  

”Suurin inspiraationi syöpätutkijana ovat kaikkein sairaimmat syöpäpotilaat, joita kukaan ei vielä osaa auttaa. Uskon vakaasti siihen, että pitkäjänteisellä työllä myös heille on tarjolla apua tulevaisuudessa”, Wolfram sanoo.  

Huhtikuussa 2017 yksi Wolframin unelma kävi jälleen toteen. Hän perusti vastanimitettynä  professorina Mayo Clinicille oman tutkimusryhmänsä, joka työskentelee nyt biologisen nanoteknologian parissa. Sen sijaan, että ryhmä pyrkisi tuottamaan synteettisiä nanokantaja-partikkeleita syövän hoitoon, se pyrkii kehittämään kehon omia nanopartikkeleita lääkkeenkantajiksi.  

Voimme vain jäädä odottamaan, mikä on seuraava tavoite, jonka tämä menestyjä toteuttaa ja matkalla sinne kannustaa tätä nuorta suomalaista yhä upeampiin saavutuksiin.

Joy Wolfram laboratoriossa.
Joy Wolfram laboratoriossa.
Joy Wolfram
Joy Wolfram
Joy Wolfram
Joy Wolfram perusti oman tutkimusryhmänsä Mayo Clinicille.
Joy Wolfram perusti oman tutkimusryhmänsä Mayo Clinicille.
Havainnekuva nanopartikkeleista.
Havainnekuva nanopartikkeleista.

Tiesitkö että

Joy on valittu maailman kymmenen lupaavimman nuoren tutkijan joukkoon?

Uransa alussa Joy tutki Suomessa perhosten lihaskudoksia?

Joyn äidinkieli on ruotsi?

Syöpätutkimuksen pariin Joyn ajoi läheisten ystävien vanhempien syöpädiagnoosit?

Joyn mukaan 99% tieteellisestä tutkimuksesta epäonnistuu?

Joy uskoo vakaasti, että evoluution myötä syntyneiden biologisten rakenteiden tulisi toimia inspiraationa uudelle teknologialle?

Joyn tutkimuksen keskiössä ovat aina potilaat, koska hän kokee heidät suurimmaksi inspiraatiokseen jatkaa työtään?

Suomi pärjää Joyn mielestä loistavasti tutkimuksensa puolesta kansainvälisillä kentillä?

Naisten ja miesten välinen tasa-arvo Suomessa on ehdoton etu maailmalla Joyn mukaan?

Joyn elämässä tärkein arvo on pyrkiä tekemään jotakin itseä suurempaa?

Joy puhuu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi myös hieman kiinaa?

Joylle onnistuminen tarkoitta sitä, että voi auttaa muita eteenpäin urallaan?

Joyn sisarukset William Wolfram ja Jenny Wolfram ovat menestyneitä yrittäjiä?

Joy on asunut seitsemässä eri miljoonakaupungissa, joista viisi on pääkaupunkeja?

Joyn entiset oppilaat työskentelevät nykyisin arvostetuissa instituutioissa ympäri maailmaa kuten Stanfordin yliopistossa?

Mayo Clinicin lisäksi Joy on myös dosenttina kolmessa muussa instituutiossa Yhdysvalloissa ja Kiinassa?

Joylla on yli 40 tieteellistä julkaisua?

Joy on saanut yli 25 akateemista palkintoa seitsemästä eri maasta?

Löydät Joyn tieteellisiä esityksiä myös Youtubesta?

Joy on järjestänyt monia nanotieteellisiä tapahtumia lapsille?

Joy on osallistunut moneen kansainväliseen paneelikeskusteluun, jotka ovat käsitelleet naisen asemaa tiedemaailmassa?

yYksi Joyn missioista on lisätä monimuotoisuutta tieteessä ja edesauttaa erityisesti naisten ja muiden vähemmistöjen asemaa tiedemaailmassa?

Joy on ollut nanopartikkeleista inspiroitujen korujen mallina, joita myydään lasten nano-koulutuksen tukemiseen?

Voit seurata Joyn tieteellisiä päivityksiä twitterissä @WolframJoy?

Joyn vetämän tutkimusryhmän kotipaikka Floridassa sijaitsee vain 5 minuutin matkan päässä uimarannasta.

Joyn hyvä ystävä israelilainen professori Barenholz keksi maailman ensimmäisen nanolääkkeen syöpään, joka hyväksyttiin potilaille annettavaksi?

Joy on osallistunut maailmanlaajuiseen mielenosoitukseen ”March for Science” nuorten tutkijoiden hyväksi?

Joy kutsuttiin yhdeksi pääpuhujaksi kansainväliseen ”Hello Tomorrow” -huippukokoukseen Pariisiin vuonna 2017 aiheenaan nanolääketieteen tulevaisuus?

Joyn ensimmäinen mentori laboratoriossa oli edesmennyt palkittu professori Ilkka Hanski, yksi Suomen kuuluisimmista tiedemiehistä?

Joyn työpaikan kampuksella asuu alligaattoreita?

Esko Tusa - pikkurakeet säästävät miljoonia radioaktiivisten vesien puhdistuksessa

Ympäristöasiat ovat Fortumin strategian ytimessä. Yhtiön yrityskulttuuri kannustaa ja tukee uusien ratkaisujen etsintää - myös sellaisten, joiden toteuttamista monet ehkä epäilevät. Diplomi-insinööri Esko Tusa uskalsi esittää kysymyksen, jota muut eivät olleet esittäneet. Hän ryhtyi myös määrätietoisesti hakemaan esittämäänsä kysymykseen vastausta. Syntyi ratkaisu, joka hyödyttää koko maailmaa.    

 Lue lisää »