Camilla Nylund-Saris, 49, oopperalaulaja: 

Suomalainen sopraano menestyy maailmalla

 Lahjakas vaasalaisyntyinen oopperalaulaja Camilla Nylund tajusi jo nuorena, että musiikki on hänen elämänsä. Kannustava perhe, opiskelu ja kiinnitykset Saksassa loivat pohjan menestykselliselle uralle Euroopan oopperalavoilla. Dresdenissä nykyään asuva Camilla valmistautuu valloittamaan New Yorkin tunnetut oopperalavat.   

Camilla Nylund aloitti lauluopintonsa Salzburgissa Itävallassa vuonna 1988. Hän kuului lauluopintojen jälkeen hannoverilaisen Niedersächsischen Staatsoperin solistikuntaan neljän vuoden ajan. Nylund kansainvälisen uran pohjana voidaan katsoa kuitenkin olleen pitkäaikainen yhteistyö saksalaisen Dresden Semperoperin kanssa. Hän oli kiinnitettynä oopperatalon solistikuntaan vuodet 1999–2001, jonka jälkeen hän oli talon vakituinen vierailija vuoteen 2011 saakka. Sen lisäksi, että Camilla Nylund on esiintynyt useiden kuuluisien oopperatalojen vierailijana, hänet on nähty säännöllisesti myös kansainvälisten orkestereiden sopraanosolistina. Oopperassa Camilla tekee nykyään pääasiassa vain vaativia naispäärooleja.  

Suomen estraditkaan eivät ole Camillalle vieraita. Vuonna 1995 hän jakoi ykkössijan Lappeenrannan laulukilpailussa Johanna Rusasen kanssa. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi 1996 ja Savonlinnan oopperajuhlilla hän esiintyi Taikahuilun Paminan osassa kesällä 1997. Vuonna 2013 Nylundille myönnettiin Pro Finlandia -mitali.  

Laulajan työssä läheisten tuki on tärkeää ja suosionosoitukset palkitsevinta
Camillan vanhemmat ovat tukeneet häntä uran luomisessa esikouluajoista alkaen. Vaasan aikoina musiikilla olikin päärooli nuoren Camillan elämässä niin kotona, koulussa kuin vapaa-ajallakin. Tänään Camillan nelihenkinen perhe Dresdenissä elää myös musiikista.
– Aviomieheni on Hollannista ja – yllätys, yllätys – hänkin on oopperalaulaja. Tapasimme Puolassa vuonna 1998 ja päätimme muuttaa Dresdeniin seuraavana vuonna, jossa olemme asuneet siitä alkaen. Kotona odottavat 10- ja 16-vuotiaat tyttäret, jotka ovat myös kiinnostuneet laulajan urasta. Camillan perheen elämässä hänen työnsä rytmittää perheen elämää.
– Vaikka mieheni on myös esiintyvä taiteilija, hänellä on ollut päävastuu perhe-elämän pyörittämisessä. Hänen tukensa on ollut tärkeä edellytys urallani menestymiselle. Kiitos tuesta lankeaa myös vanhemmilleni Vaasassa.

Camilla Nylund pitää suurimpana onnistumisenaan, että on saanut olla jo yli kaksikymmentä vuotta oopperalaulajan vaativassa ammatissa. – Aina ennen esiintymistä tunnen jännitystä, mutta sen hallinta on oppimiskysymys. Epäonnistumistakaan ei saa pelätä, se kuuluu myös tähän ammattiin. Palkitsevinta tässä työssä ovat yleisön suosionosoitukset.

Camillan salainen haave jäänee haaveeksi
Camilla tunnustaa olevansa hyvän ruoan ja viinien ystävä. Kalakeitto ja riistakäristys ovat hänen mieliruokiaan. Dresdenissä on Camillan mukaan hyvin saatavilla riistaa, jota hän mielellään laittaakin perheelleen.
– Olen ihan vakavasti ajatellut metsästystä harrastuksena. Aika vain ei tahdo riittää metsästyskortin suorittamiseen. En tiedä myöskään pystyisinkö ampumaan eläintä, pohtii Camilla salaista haavettaan. Hyvän ruoan ystävänä Camilla pitää myös viineistä.
– Itävaltalaiset viinit ovat erinomaisia.  

Edessä New Yorkin estradit
Lähivuosina Camilla Nylundilla on edessään kaksi vaativaa esiintymistä New Yorkissa. Ensi vuonna Carnegie Hallissa hän debytoi Tristan ja Isolde –oopperassa Isolden roolin sekä ooppera-, että konserttiversioina. Vuonna 2019 on vuorossa Metropolitan, jossa Camilla esiintyy marsalkattaren roolissa Richard Straussin oopperassa Ruusuritari. 

Tiesitkö että

Camilla opiskeli koulussa pitkää matikkaa ja kemiaa.

Camillan haaveena oli eläinlääkärin ammatti.

Camillan ensimmäinen keikka peruuntui hotellilakon takia – kuusivuotiaana.

Camillan äidinkieli on ruotsi.

Camilla on naimisissa hollantilaissyntyisen laulajan kanssa.

ABBA on ollut Camillan suosikkiyhtye jo lapsesta saakka.

Camilla esitti Jesus Christ Superstarin Marian roolin Korsholms Högstadiumissa vuonna 1984.

Camillan mieliviini tulee Itävallasta.

Vuonna 2018 Camilla debytoi New Yorkissa.

Camillan ensimmäinen oopperarooli oli 16-vuotiaana Vaasan oopperassa.

Ensimmäisen Salomen roolin Camilla esitti Kölnissä vuonna 2004.

Camilla ei päässyt opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan.

Camilla lauloi opiskeluaikanaan Florakörenissä Turussa.

Camillan mielestä aina pitää olla hieman tyytymätön.

Camilla sai Svenska kulturfondenin kulttuuripalkinnon vuonna 2013.

Camillalla on kaksi tytärtä.

Camilla esiintyi Taikahuilun Paminan osassa Savonlinnan oopperajuhlilla kesällä 1997.

Camillan mukaan menestyksen pyhä kolminaisuus on lahja, tahto ja nöyryys.

Camilla on hyvä kokkaamaan suomalaista kalakeittoa ja riistakäristystä.

Camillan 17-vuotias tytär haaveilee laulajan urasta.

Vuonna 2013 Camillalle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

Camilla haluaisi suorittaa metsästyskortin, mutta aika ei riitä harjoitteluun.

Camilla on omien sanojensa mukaan patologinen myöhästelijä.

Camilla pitää itseään kontrollifriikkinä.

Camillan keskeisintä ohjelmistoa ovat Wagnerin ja Straussin oopperoiden nimiroolit.

Camillan mielijuomia ovat vesi, tee ja valkoviini.

Ensimmäisen ABBA-levyn Camilla sai yhdeksänvuotiaana.

Positiivisuus on Camillan mielestä erittäin tärkeä voima.

Vuonna 1996 Camilla jakoi voiton Lappeenrannan laulukilpailussa Johanna Rusasen kanssa.

Camilla on asunut Dresdenissä Saksassa jo parikymmentä vuotta.