NYT! Tutustu Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2018 ohjelmistoon!  Katso lisää! »

Savonlinna Opera Festival

Taito on monen tekijän summa

Suomalaisuuden käsitteeseen liitettiin monia asioita, oli sitten kysymys luonteenpiirteistä, toimintatavoista tai pelkästä ajatuksen kulusta.

Monille syntynyt kuva kansamme ominaispiirteistä ei välttämättä vastannut todellisuutta, pidettiinhän meitä usein lähtökohtaisesti enemmän tai vähemmän kaikkea kilpailua kaihtavana ja laskelmoivina varmistelijoina, joiden näkökulmat eri asioihin olivat valitettavan rajoittuneita.

Suomen satavuotisen itsenäisyyden historian näkökulmasta edellä mainitut, meihin liitetyt mielikuvat ovat kuitenkin olleet varsin ymmärrettäviä, ajan synnyttämiä. Muistetaan kuitenkin, että esimerkiksi modernisaatio toteutettiin Suomessa lopulta muusta Euroopasta poiketen; urbanisaatio, teollistuminen ja palveluelinkeinot synnytettiin yhtäaikaisesti. Tilausta ja mahdollisuuksia kansakuntamme todelliselle, laaja-alaiselle taitopotentiaalille oli jo siis olemassa erityisesti heti sotavuosien jälkeen.

Tämän päivän suomalaisuuteen liitetään aivan toisenlaisia määritteitä.

Meitä arvostetaan luotettavina, uutta etsivinä ja innovatiivisina toimijoina, jotka kykenevät tilanteen mukaan reagoimaan ajan haasteisiin. Meillä on osoittaa globaaleja menestyjiä, niin yksilö- kuin yritystasollakin. Suomalaisen ooppera- ja klassisen musiikin osuus maailmanlaajuisessa menestyksessä on merkittävä näissä kotimaisissa luovuuden, intohimon ja taidon menestystarinoissa.

Luovuuden, inspiroivuuden ja taitopotentiaalin turvaamiseksi myös tulevaisuuden Suomessa tarvitsemme ennakkoluulotonta yhteistyötä yli perinteisten toimialarajojen. Yhdessä löydämme laaja-alaisemmin vahvuutemme, kehitämme niitä ja jatkamme satavuotiasta suomitarinaamme seuraavalle vuosisadalle positiivisin odotusarvoin.

Savonlinnan Oopperajuhlat haluaa myös tulevaisuudessa olla mukana rakentamassa tätä huikeaa menestystarinaa. Juhlavuotemme 2017 moton "Yhdessä" merkeissä, kutsumme kaikki mukaan kirjoittamaan tämän tarinamme seuraavaa jatko-osaa.

Hyvää Itsenäisyyden Juhlavuotta 2017!

Jorma Silvasti
Taiteellinen johtaja
Savonlinnan Oopperajuhlat

Accenture Andritz Finnair Fortum Gasum OP Sanoma