NYT! Tutustu Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2018 ohjelmistoon!  Katso lisää! »

Savonlinna Opera Festival

Suomen opiskelijat ovat huippuosaajia

Opiskelijat vievät suomalaista osaamista maailmalle ja haluavat olla rakentamassa satavuotiaasta Suomesta entistä menestyvämpää ja kansainvälisempää maata.

Suomen korkeakoulujärjestelmä on maailmankuulu. Saamme kansainvälistä huomiota ja tunnustusta siitä, että meillä on maksuton ja periaatteessa kaikille kansalaisille avoin koulutusjärjestelmä. Samaan aikaan yliopistomme pärjäävät kansainvälisissä vertailuissa ja houkuttelevat ympäri maailman osaavaa väkeä meille Suomeen.

Järjestelmätasolla tulee huolehtia siitä, että opiskelijoilla – tulevaisuuden maailmalla menestyjillä – on myös mahdollisimman hyvät mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja valmentautua omien alojensa huipuiksi. Tulevaisuuden työelämä vaatii ihmisiltä kykyä mukautua, oppia uutta ja omaksua uusia tietoja ja taitoja nopeasti. Siksi myös opiskelijat tarvitsevat uusia taitoja ja uudenlaista osaamista muuttuvilla työmarkkinoilla. Tähän haasteeseen myös korkeakoulut pyrkivät Suomessa vastaamaan. Yliopistoissa järjestetäänkin nykyään enemmän työelämäosaamiseen tähtäävää koulutusta kuin koskaan ennen. Erilaisia yrittäjyyskursseja, start up -kiihdyttämöitä ja monitieteisiä yritysten kanssa toteutettavia yhteistyöprojekteja rakennetaan jatkuvasti enemmän.  

Suomen korkeakoulut ovat nykyään pullollaan myös innostavia ja inspiroivia tarinoita opiskelujen ohessa tehdyistä huikeista projekteista. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni monissa korkeakoulukaupungeissa perustetut start up -kiihdyttämöt ovat opiskelijoiden aktiivisuudesta syntyneitä ja toimivat kasvualustana monille nuorille yrityksille ja yrittäjille. Aalto yliopistossa opiskelijat ovat rakentaneet ensimmäisen suomalaisen avaruuteen lähetettävän satelliitin. Oulun yliopistossa taas konetekniikan opiskelijat ovat rakentaneet alusta asti formula-auton, jolla tiimi osallistui kansainväliseen opiskelijoiden formulakilpailuun. Ja onpa myös kansainvälisestikin tunnettu Slush lähtöisin opiskelijoiden ideasta ja työstä yrittäjyyden ja start up -kulttuurin nostamiseksi. Vuonna 2017 järjestetään opiskelijavoimin myös kansainvälinen Dare to Learn -tapahtuma, jonka tavoitteena on ei enempää eikä vähempää kuin uudistaa käsityksemme elinikäisestä oppimisesta. 

Suomalaiset opiskelijat ovat ja haluavat olla maailman huippuja siinä, mitä tekevät. Myös päätöksentekijöiden on oltava samassa veneessä ja tehtävä valintoja, että meillä olisi tarvittavat resurssit pyrkiä maailman huipulle tieteen ja innovaatioiden tasossa. Se on itsensä moninkertaisesti takaisin maksava sijoitus, ei mitään uhkapeliä. Se on sijoitus Suomen parempaan tulevaisuuteen, johon avain ovat suomalaiset opiskelijat.

Mitä parempi infrastruktuuri, mitä paremmat opettajat, mentorit, sparraajat ja sitä kautta mahdollisuudet nuorilla ja opiskelijoilla on Suomea maailmalle viedä, sitä valoisampi on koko Suomen tulevaisuus. Opiskelijat siis vievät suomalaista osaamista maailmalle ja haluavat olla rakentamassa satavuotiaasta Suomesta entistä menestyvämpää ja kansainvälisempää maata. 

Eero Manninen

Kirjoittaja on Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri

Lisää Dare to Learn -tapahtumasta: http://www.daretolearn.fi/

Accenture Andritz Finnair Fortum Gasum OP Sanoma