NYT! Tutustu Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2018 ohjelmistoon!  Katso lisää! »

Savonlinna Opera Festival

Savonlinnan Oopperajuhlat kansainvälisillä vesillä

Menestyksen avaimet kansainvälisille kentille ovat Jukka Pohjolaisen mielestä seuraavat: suunnitelmallisuus, kokemus, avoimuus, ahkeruus, iloisuus, ennakkoluulottomuus, itsetunto ja luottamus omaan tekemiseen.

Olen Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen. Vastuullani on Oopperajuhlien tuotanto, aikataulujen laatiminen, tuotannon työntekijöiden palkkaaminen ja kokonaislogistiikasta vastaaminen. Työni ei ole taiteellista, vaan puhtaasti käytännön asioiden suunnittelemista ja niistä vastaamista. Pyrin tiimini kanssa luomaan edellytykset hyvälle taiteelliselle lopputulokselle kotikentällämme Olavinlinnassa niin kotimaisten tekijöiden kuin ulkomaisten vierailijoiden kanssa.

Oopperajuhlilla on vuodesta 1987 käynyt yksi, ja viime vuosina jopa kaksi vierailevaa oopperataloa joka kesä. Vierailijoita on ollut useasta Euroopan maasta, Amerikasta, Aasiasta ja luonnollisesti myös Venäjältä. Olen onnellinen siitä, että tuotannollamme on joka kesä mahdollisuus mittauttaa osaamistaan jonkin vierailevan oopperatalon kanssa. Voin ylpeänä todeta, että olemme tässä kansainvälisessä mittarissa korkealla sijalla. Ei ole ainutlaatuista, että vierailijat poistuvat Savonlinnan Oopperajuhlilta kotitaloihinsa hurmioituneena omasta taiteellisesta suorituksestaan, mutta myös kiittäen kaikesta siitä opista, mitä ovat meiltä saaneet. Tällä tarkoitan osaamista ja yhteistyötä, jota suomalaisella mentaliteetilla ja luottamuksella toteutamme joka vuosi.

Tunnen joka kesä ylpeyttä ja olen onnellinen Oopperajuhlien tuotannossa ja tekniikassa työskentelevistä nuorista suomalaisista työntekijöistä ja siitä, kuinka vastuuntuntoisesti, kielitaitoisesti ja hyvällä asenteella he tekevät töitä vierailijoidemme kanssa. Valtaosa heistä ei tee työtä oopperan parissa ammattilaisina, vaan ovat muun ajan vuodesta opiskelijoita tai aivan jonkun muun alan edustajia.

Savonlinnan Oopperajuhlat on tehnyt myös lukuisia vierailuja ulkomaille omilla produktioillaan. Vierailuja on tehty aina Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Minimissään vuokraamme lavasteet, puvut ja konseptin miten produktio tehdään. Joskus vierailemme suuremmalla kokoonpanolla, jolloin mukana ovat myös solistit ja kuoromme. Tällöin matkaseurueen koko on noin 120–130 henkilöä.

Matkoilla päivät ovat pitkiä ja se vaatii taiteilijoiltamme ja muulta henkilökunnaltamme paljon. Heidän kärsivällisyytensä ja työmoraalinsa onkin merkille pantavaa, puhumattakaan sitoutumisesta ja ammattitaidosta. Siitä voi hyvällä syyllä olla ylpeä.

Savonlinnan Oopperajuhlat on ollut työpaikkani vuodesta 1999. Jo ennen internet-aikakautta olemme olleet globaaleja. Tähän välineenä on toiminut aina kansainvälinen laji oopperamusiikki ja ne ihmiset jotka ovat sitä tekemässä. Se on muokannut suomalaista ammattitaitoamme ja tulee muokkaamaan sitä tulevaisuudessakin, ja aina hyvään suuntaan.

Jukka Pohjolainen
Tuotantopäällikkö
Savonlinnan Oopperajuhlat

Accenture Andritz Finnair Fortum Gasum OP Sanoma