NYT! Tutustu Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2018 ohjelmistoon!  Katso lisää! »

Savonlinna Opera Festival

Nuori viulutaituri hakee oppia Euroopan arvostetuista akatemioista

22-vuotias viulisti Kasmir Uusitupa on jo ehtinyt opiskella maailmalla, soittaa orkesterien solistina ja esiintyä kvartettinsa kanssa monilla isoilla musiikkijuhlilla.

Lahjakas Kasmir aloitti viulutunnit 3-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa pedioppilaana. Musisointi oli tuttua kotona, sillä Kasmirin äiti ja isäpuoli ovat viulisteja. Perheessä soitettiin erityisesti kansanmusiikkia, ja musiikkileirit ja Kaustisten kansanmusiikkijuhlat kuuluivat Kasmirin lapsuuden kesiin.
- Kansanmusiikkia on edelleen ihanaa soittaa, vaikka se onkin jäänyt vähemmälle.

Kasmir opiskelee viimeistä vuotta Sibelius-Akatemiassa. Viime syyslukukauden hän oli vaihto- opiskelijana Pariisin konservatoriossa. Kokemus vahvisti halua opiskella ja soittaa monipuolisesti jatkossakin. 
- Kaikki musiikki kiinnostaa. Tulevaisuudessa voin yhtä hyvin nähdä itseni orkesterin riveissä, solistina kuin kvartetin jäsenenäkin. Orkesteri ja kamarimusiikki tukee omaa soittoa ja toisinpäin.

Kasmir sanoo olevansa onnekas, sillä hän on saanut soittaa koko opiskeluaikansa arvosoittimilla. Nyt hänellä on käytössään OP Ryhmän Taidesäätiön vuonna 1702 valmistettu Stradivarius-viulu. 
- On hienoa soittaa ja harjoitella näin upealla soittimella. Pidän tätä valtavana luottamuksenosoituksena. Herkän, vaativan soittimen saaminen käyttöön näin nuorena antaa mielettömiä mahdollisuuksia kehittyä viulistina.

OP Ryhmän Taidesäätiö on vuodesta 1987 lainannut omistamiaan arvosoittimia nuorille, lahjakkaille muusikoille. Säätiön soittimilla on tehty useita levytyksiä ja voitettu kansainvälisiä kilpailuja, ja ne ovat antaneet monelle nuorelle mahdollisuuden kehittyä urallaan ainutlaatuisen instrumentin avulla. Soittimien jaosta päättää asiantuntijaraati, joka huomioi valinnassa taiteilijan aiempien saavutusten lisäksi myös tämän tulevaisuudensuunnitelmat.

Kasmir Uusituvan mukaan hänen tähänastisen uransa yksi merkittävistä kokemuksista oli soittaa Musiikkitalolla Jan Söderblomin johtaman Sibelius-Akatemian sinforniaorkesterin solistina. Syyskuussa Kasmiria kuullaan Keskipohjanmaan kamariorkesterin solistina.

Kasmirin Borea-kvartetti esiintyi kesällä muun muassa Kuhmon Kamarimusiikissa ja Korsholman Musiikkijuhlilla. Tänä syksynä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa olleista kavereista 6 vuotta sitten koottu kvartetti aloittaa opinnot Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa. Useamman vuoden koulutuksen ensimmäinen jakso on elokuussa Itävallassa.

Tulevaisuudessa Kasmirin suunnitelmissa on jatkaa omia soitonopintojaan ulkomailla. - Berliinissä on kovia viululuokkia. Se voisi olla yksi tavoite.

Teksti: Ella Koota

Accenture Andritz Finnair Fortum Gasum OP Sanoma