NYT! Tutustu Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2018 ohjelmistoon!  Katso lisää! »

Savonlinna Opera Festival

Menestyä voi monella tavalla

Menestyä voi myös tarvitsematta olla alallaan suurta julkisuutta nauttiva maailman kärjen edustaja.

Inspired in Finland -kampanjan nimikkohahmot ovat loistavia esimerkkejä maailmalla menestyvistä suomalaisista. Jokaista heistä voi kutsua omalla alallaan ikoniseksi. Heidän esimerkkinsä ovat omiaan kannustamaan meitä muitakin ajattelemaan isosti ja laajasti. Toisaalta huipputyypit nostavat riman korkealle. Menestyä voi myös tarvitsematta olla alallaan suurta julkisuutta nauttiva – jos nyt siitä nauttii – maailman kärjen edustaja.

Maailmalla menestyjä on jokainen suomalainen nuori, joka pakkaa laukkunsa ja lähtee ulkomaille opiskelemaan, avartamaan maailmankuvaansa ja luomaan kansainvälisiä verkostoja. Hän joutuu voittamaan pelkonsa ja opiskelemaan sekä uuden alan että uuden kulttuurin. Hän luopuu paljosta, jotta voi sijoittaa tulevaisuuteensa. Kunnioitettavaa.

Maailmalla menestyjä on yhtä lailla keskisuuren konepajan vientipäällikkö, joka varhain marraskuisena maanantaiaamuna pakkaa jälleen kerran laukkunsa ja lähtee synkässä räntäsateessa kohti lentokenttää, kun perhe on vielä unten mailla. Hänen viikkonsa on loputon virta palavereita, pikaruokaa, hotelleja, takseja, lentokenttien jonoja ja lyhyitä unia. Myöhään perjantai-iltana hän on taas kotona mukanaan uusia sopimuksia, uutta kauppaa ja töitä firmalle. Menestystä, kunhan vientimyyjä jaksaa, jaksaa.

Arvostetussa ulkomaisessa yliopistossa puurtaa nuori suomalainen tutkija. Hänen tavoitteensa on saavuttaa huomattuja tutkimustuloksia ja edistää niin tiedettä kuin omaa uraansa. Hän tietää, että tavoitteiden saavuttaminen on hyvin epävarmaa. Hän tietää, että jos kiitosta joskus tulee, siihen on vuosien vaivalloinen matka. Lähitulevaisuus lupaa vain pätkätöitä pienellä palkalla ja loputonta apuraharumbaa. Silti hän syventyy innolla aiheeseensa, tekee hyvää työtä ja hankkii kollegojensa arvostuksen. Hän on jo maailmalla menestyjä.

Suomalainen kauppaketju on päättänyt kansainvälistyä. Se on lähettänyt lupaavan nuoren työntekijänsä perustamaan vieraaseen maahan uuden ketjun ensimmäisiä myymälöitä. Suomalaisen mukavuusalueelle on sananmukaisesti pitkä matka, mutta projekti etenee, myymälä toisensa jälkeen valmistuu ja kauppa alkaa käydä. Avajaisissa emoyhtiön hymyilevä toimitusjohtaja saa kaiken huomion, mutta hänellä ei olisi mitä avata ilman taustalla työnsä tehnyttä menestyjää, joka on oppinut maailman metkut ja saanut asiat tapahtumaan.

Näiden esimerkkien kaltaisia menestyjiä on – onneksi – paljon muitakin. Jokaisella maailmalla menestyvällä on myös työtä tukeva lähipiiri: perhe, ystävät ja kotimaan työtoverit. He eivät välttämättä kulje mukana maailmalla, mutta pitävät yhtä kaikki huolta menestyjästä ja tämän kotirintamasta. Ilman heitä menestyjä tuskin menestyisi.    

Hannu Ollikainen
journalisti

Accenture Andritz Finnair Fortum Gasum OP Sanoma